קבוצת שאן עם הפנים קדימה: תוכנית משולבת להגדלת הפריון מחקלאות קרקע ומים

בעת שהחקלאות בעמק נמצאת בשעת מבחן, הקימה קבוצת שאן תוכנית פעולה משולבת שתוביל להגדלת הפריון מחקלאות קרקע ומים פי ארבע מהמצב הקיים. הכירו את התוכנית שתשנה את פני העמק

בריכות הדגים והשדות המניבים הם חלק בלתי נפרד מתעודת הזהות של עמק בית שאן.. החקלאות, המהווה את עיקר ההכנסות של תושבי העמק, הולכת ודועכת בשנים האחרונות ונאלצת להתמודד עם שינויים מרחיקי לכת בחוק המים, המייקרת מאד את מחיר המים.. קבוצת שאן, ארגון כלכלי אזורי האמון על קיום וקידום החקלאות בעמק, גיבשה תוכנית פעולה אסטרטגית ופורצת דרך לחידוש פני החקלאות בעמק והגדלת הפריון מחקלאות קרקע ומים, תוך שמירה על ערכים של שיתוף פעולה, הוגנות ואחריות, לצד יוזמה, חדשנות ומקצוענות.

להיות או לא להיות

גׇּפְרִ֣ית וָמֶ֘לַח֮ שְׂרֵפָ֣ה כׇל־אַרְצָהּ֒ לֹ֤א תִזָּרַע֙ וְלֹ֣א תַצְמִ֔חַ וְלֹא־יַעֲלֶ֥ה בָ֖הּ כׇּל־עֵ֑שֶׂב כְּֽמַהְפֵּכַ֞ת סְדֹ֤ם וַעֲמֹרָה֙ אַדְמָ֣ה וּצְבֹיִ֔ים אֲשֶׁר֙ הָפַ֣ךְ ה'  בְּאַפּ֖וֹ וּבַחֲמָתֽוֹ׃                                                  (דברים כט כב)

החלוצים הראשונים שהגיעו לשדות עמק בית שאן, עמדו מול אדמה מליחה וקלה מאוד, חלקה ביצתית ונטושה, כפי שהיא מתוארת בספר דברים. במשך השנים, עמלו התושבים והפכו את העמק לפורח ומניב. כיום, פחות ופחות צעירים פונים לעסוק בחקלאות, לעבד את האדמה החווארית ולהתמודד עם בעיית המים המליחים והחום הכבד.

תיקון 27 לחוק המים שחוקק לאחרונה, מבטל למעשה את היתרון הכלכלי של הפקת מים באופן עצמאי באמצעות אגודת אפיקי מים. משמעות התיקון עבור החקלאים בעמק היא עלייה ניכרת במחירי המים לחקלאות וצמצום הפריון. בנוסף, כולל התיקון הסכם מים הקובע כי יש להעביר כ-20 מיליון קוב מים מליחים לטבע ולחקלאי הבקעה ובתמורה, יועברו לעמק המעיינות 30 מיליון קוב מים מתוקים מהכנרת, המתאימים לטווח רחב יותר של סוגי גידולים.

שינוי זה הנחית אמנם מכה קשה על החקלאות בעמק, אך פתח אפשרויות חדשות לגידול וצמיחה. מהלך משולב, שיגדיל משמעותית את התמורה מחקלאות קרקע ומים ויצליח להביא את הגידולים הנכונים והאנשים המתאימים לעסוק בכך, הופך כעת לגורם המכריע בשאלה הקיומית של החקלאות בעמק: האם להיות או לא להיות?

לקראת השנים הבאות – תוכנית משולבת להגדלת הפריון מחקלאות קרקע ומים פי ארבע

קבוצת שאן פתחה במהלך אסטרטגי חסר תקדים לבחינת תוכנית פעולה משולבת שתצליח להתגבר על בעיית הפריון של העמק. תחילה, נערכה עבודת בדיקה מקיפה בעזרת אנשי מקצוע ויועצים כלכליים, שכללה פגישות רבות עם אנשי השטח. מסקנות הבדיקה העלו, כי השקעה מתאימה והתנהלות נכונה בארבעה תחומים עיקריים, עשויות להוביל להגדלת הפריון מחקלאות קרקע ומים בשנים הקרובות עד פי ארבע מהמצב הקיים: הובלת מים נכונה ולמקומות המתאימים, שימוש בידע מקצועי על סוג הגידולים ועל התפעול החקלאי בהתאם להתארגנות החדשה, סיוע בגיוס ההון הדרוש ליישום התוכנית וביצוע מחקר ופיתוח להתאמת הגידולים לאזור בצורה הטובה והמיטיבה ביותר.

שינוי מעמיק באופי גידולי הקרקע

הסדר המים החדש חייב שינוי מעמיק באופי הגידולים המתבצעים על הקרקע, בעוד שמחולל הרווח המרכזי עתיד להיות שימוש בקרקע אדומה והעברה שלה משלחין למטעים. במילים אחרות, המים המתוקים שיובאו לעמק פותחים פתח לסוגים חדשים של גידולים, אך יופנו רק כלפי האדמות האדומות הטובות יותר ולא לאדמות החוואר. הגידולים שעתידים להפיק רווח שולי גדול יותר, הם בעיקר מטעים, כמו בננות, תמרים ומנגו.

הערכות מחודשת בענף המדגה וקידום אנרגיה סולארית

העלייה במחירי המים, לצד הירידה במחירי הדגים וצמצום הביקוש לדגים מקומיים, הובילה ליצירת תוכנית הערכות מחודשת לענף המדגה, במסגרתה יצומצמו 4,000 דונם קיימים של בריכות דגים, לטובת ארבע חוות גדולות שירוכזו סביב מוקדי המים בעמק. שינוי זה עתיד להוביל לשיפור ניכר בפריון מגידול הדגים המקומיים.

על גבי השטחים שמתפנים, עתידים לקום פרויקטים סולאריים חדשניים, שיאוגדו תחת תפו"ז – תאגיד פוטו-וולטאי אזורי שהוקם במיוחד למשימה זו. אנרגיה סולארית היא מקור רווח חדשני שמנצל את משאבי העמק החם באופן מיטבי ועתיד להגדיל משמעותית את הפריון של היישובים.

במסגרת התוכנית לשיפור הפריון, הופכים גם המושבים להיות חברים באפיקי מים ולקבל יחידות מהפרויקט הפוטו-וולטאי, כפיצוי על חוסר ההתאמה בקרקעות. למעשה, יש כאן הזדמנות לבצע יישור קו בכל האזור וליישם בפועל את עקרון השוויון בין קיבוצים ומושבים, המבטא את רוחו של העמק.

החדשנות כבר כאן

ניצני השינוי כבר כאן ומיושמים בשטח, לקראת הפרויקטים החדשים העתידים לבוא. בתחום המדגה, החל פיילוט לגידול דגי סלמון במתקנים תעשייתיים, בניצוחה של Innovalley – זרוע החדשנות של העמק. פרויקט חקלאי נוסף שנמצא בראשיתו עוסק בגידול קאנביס. פעילות שיווק התוצרת החקלאית מקבלת תאוצה באמצעות הקמת מחסנים ובתי קירור מתקדמים והרחבת 'בוסתן פירות', האמון על אריזה ושיווק כל התוצרת החקלאית המגודלת באזור תחת מותג אזורי אחד.  

כחלק ממגמת החדשנות המובילה את פעילותה של קבוצת שאן, עתידים לקום בקרוב פרויקטים חדשים נוספים שיצעידו את יישובי העמק קדימה ויגדילו את הפריון מחקלאות קרקע ומים.